Navigation Menu+

Zelf Quilten, uitgelegd in 7 stappen

Geplaatst op nov 24, 2014 door in Kunst in huis

Quilten, wat is dat nu eigenlijk? En is het moeilijk? Om die vragen te beantwoorden moet je eerst het verschil weten tussen patchworken en quilten, twee termen die je volledig aan elkaar kunt relateren.

Terminologie

quilt-patroonPatchwork betekent eigenlijk niks meer dan ‘lapjeswerk’ en het aan elkaar zetten van verschillende soorten lapjes stof. Bij quilten ga je de dit lapjeswerk verwerken tot een deken van drie lagen, een bovenkant, een tussenvulling en een achterkant. De drie lagen die tegen elkaar aan zitten, gaan schuiven als je die niet doorquilt. En kortgezegd, is dat nu eigenlijk quilten: het doorpitten van de drie lagen stof. Maar tegenwoordig wordt dit vaak als algemene term gebruikt voor het gehele proces. Lees meer over de terminologie rondom quilten. Museum de Oude Wolden (MOW) in het Groningse plaatsje Bellingwolde toont overigens tot en met 11 januari 2015 de tentoonstelling ‘Voor de draad ermee!’, waar zestig textielkunstenaars hun eigen recente textielwerken en –quilts presenteren. Ook leuk om eens naartoe te gaan.

Hoe ga je te werk?

Quilten kun je op verschillende manieren doen: je kunt ouderwets met de hand de stoffen aan elkaar naaien of je doet dit achter de naaimachine. De meeste quilters beginnen overigens gewoon met de hand. Hieronder leggen we een uit hoe je een simpele quiltdeken kunt maken, waarvan je alleen de bovenkant volgens het patchwork-principe maakt. Volg de volgende fases:

  1. Kies je patroon en stof(fen) uit. Speur het internet af naar mooie dessins en patronen. Het leukste is om verschillende soorten stoffen te gebruiken, maar daar ben je natuurlijk volledig vrij in. Hier vindt je een mooi overzicht van quiltpatronen. Wat ook leuk is, is om van oude stoffen, zoals van kleding en tafellakens, je nieuwe patchwork te maken. Let er wel op dat bij het kiezen van de juiste stof, je er rekening mee houdt dat je je deken regelmatig wast en sommige stukjes kunnen krimpen.
  2. Print je dessin uit. Het dessin voor de stof (zoek naar quiltblokken), kun je het beste uitprinten op iets dikker papier. Bepaal dan hoe groot je je deken gaat maken. Het is best slim om, zeker als je net begint met quilten, de blokpatronen meerdere malen uit te printen (de gehele oppervlakte van de deken die je wil maken), zodat je zo eenvoudig de grootte kunt bepalen en weet hoeveel stof je nodig hebt.
  3. Breid de stof voor. Om krimpen tegen te gaan, moet je even de stoffen van tevoren wassen. Dit bespaart je frustraties als je de deken later in zijn geheel wast. En zorg er natuurlijk voor dat alle lapjes weer goed droog zijn als je gaat beginnen met het echte quiltwerk.
  4. Knip alle delen op maat. Zowel de uitgeprinte papieren delen, als de stukken stof. Rijg de lapjes om deze papieren delen heen. Zorg dat je alles goed sorteert en bewaart. Let er op dat je alle blokjes zo secuur mogelijk uitsnijdt, omdat je anders het probleem krijgt dat de stof gaat golven.
  5. patchwork-voorbeeld-quiltBegin met naaien.Als je alle stukjes stof goed op maat hebt geknipt, kun je echt beginnen met het vervaardigen van je deken. Leg twee lapjes aan elkaar, met de goede kanten naar elkaar en gebruik eventueel speldjes om te voorkomen dat ze verschuiven. Maak op die manier je gehele gekozen patroon na.
  6. De voering en achterzijde.Plaats een voering achter je lappendeken, bijvoorbeeld fiberfill. Een grote lap stof kun je dan als achterkant gebruiken. Of je maakt twee patchwork-zijdes, dat kan natuurlijk ook. Speld dit vast en naai deze met een grove steek aan elkaar vast.
  7. De rand netjes afmaken.Vouw de rand netjes om en rijg deze vast. En vervolgens ben je helemaal klaar!

Meer tips

Neem een kijkje op de site van Jasmine De Beuckelaer die alles weet over quilten en je nog een heleboel goeie tips geeft om nog meer uit het quilten te halen. Ook vind je daar mooie voorbeelden.

Andere doe-het-zelf-kunst

Maak ook eens een houten beeldhouwwerk, een geheel andere manier van beeldhouwen die niet zo zwaar is.