Navigation Menu+

Waarom kunst zo belangrijk is

Geplaatst op aug 12, 2014 door in Nieuws

Kunst door de eeuwen heen is hevig verschillend en neemt nog iedere dag andere vormen aan. Eén ding is zeker: kunst maken lijkt mens-eigen en ook niet te verdwijnen uit de samenleving. Maar hoe komt dat? Waarom is kunst zo’n belangrijk onderdeel van ons leven? Er blijken meer mensen met deze vraag rond te lopen, waarbij antwoorden met stevige argumenten en een stukje cultuur-geschiedenis worden onderbouwd.

get involved collage

Maatschappelijk aspect

Niet vergeten mag worden dat kunst ook een zeker maatschappelijk aspect met zich meebrengt. Veel protesten en statements worden sterk door middel van (beeldende) kunst. Sommige kunstenaars zien het als levenstaak om hun toeschouwers te prikkelen met op zijn zachtst gezegd opvallende vormen van kunst. Meer subtiel zijn de werken op gebouwen en schilderingen op muren, graffiti of cartoons. Voor wie graag meeleeft in de vorm van protesterende kunstwerken, bestaat er een Facebookpagina die een verzameling aan zogenaamde ‘Art of Protest‘ biedt.

Liefhebbers en tegenstanders

Natuurlijk: waar protest is, zijn liefhebbers en tegenstanders. Niet iedereen is blij met protest in de vorm van kunst. Zo worden graffitiwerken met leuzen en statements regelmatig verwijderd en moeten ook andere kunstenaars het bezuren, nadat onder andere politiemedewerkers tot de beslissing komen het werk te verwijderen.