Navigation Menu+

Voor de draad ermee!

Geplaatst op nov 4, 2014 door in Tentoonstellingen Tips

Museum de Oude Wolden (MOW) is een museum in het Groningse plaatsje Bellingwolde, dicht tegen de Duitse grens aan. Het is een prachtig eigentijds museum met wisselende tentoonstellingen dat alleen al vanwege de omgeving de moeite waard is om een keer te bezoeken. Er worden permanent schilderijen getoond van de Nederlandse magisch realist Lodewijk Bruckman en er zijn maandelijks werken van streekkunstenaars te zien (onder de noemer 24K). MOW richt zich op drie pijlers: kunst, streek en geschiedenis.

Textieltentoonstelling

Van 7 september 2014 tot en met 11 januari 2015 presenteert MOW de tentoonstelling ‘Voor de draad ermee!’. Ongeveer zestig textielkunstenaars, verdeeld over zes duikvluchtgroepen, tonen hun eigen recente textielwerken en –quilts. Natuurlijk is er bij sommige werken naar de historie van textiel en het quilten gekeken, maar over het algemeen draait het om het heden. Onder de noemer ‘Quilten in Duikvlucht’ zijn de deelnemers gaan zoeken naar de creatieve uitspattingen die zij zelf in zich hadden. Onder toeziend oog van Dineke Ugen hebben de groepen deze reeks textielkunst gemaakt.

‘Het experiment’ is een centraal thema dat door de gehele tentoonstelling terugkomt. De groepen zijn elk hun eigen gang gegaan met een subthema, waarbij iedere kunstenaar vrij was om zelf te experimenteren en te interpreteren. Belangrijk aspect is de toevoeging van een eigen tekst en/of verhaal waarmee de achtergrond verduidelijkt wordt. Als bezoeker krijg je zo een extra kijk op de gedachte van de kunstenaar en leer je het verhaal achter het textiele object.

mow textiel voor de draad ermee

De objecten zijn onderverdeeld in tien onderwerpen: Kleurensymfonie, Groeten Uit, Duoquilt, In Polder, Transparant, Kuub, 3D Huisjes, Groninger Merklappen, Landschappen en Jasjes. Op zaterdag en zondag worden quiltdemonstraties gehouden. Deze en de tentoonstelling zijn de moeite waard om te bezoeken.

Openingstijden MOW

MOW is woensdag tot en met vrijdag en elk weekend open van 11 tot 17 uur. Op andere dagen alleen op afspraak. Elke woensdag is het museum gratis te bezoeken. Op overige dagen geldt een entreeprijs van € 4,50, gratis toegang voor jongeren onder de 18 jaar.

Zelf creatief zijn

Zelf aan de slag gaan? We hebben hier een artikel over het vervaardigen van een eigen quiltdeken. En we hebben meer artikelen over zelf kunst maken. Kijk ook eens hoe je eenvoudig kunt beginnen met het creëren van houten beelden.