Navigation Menu+

Mbo-studenten ook korting op kunst en cultuur

Geplaatst op mrt 4, 2015 door in Kunst nieuws

Mbo-studenten krijgen vanaf het volgende schooljaar ook een pas waarmee zij korting kunnen krijgen op entreekaarten voor culturele of kunstevenementen. Leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen dit al langere tijd. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) maakte de komst van de MBO Card bekend in het Rijksmuseum in Amsterdam en stelt hiervoor de komende vier jaar één miljoen euro per jaar beschikbaar.

De MBO Card is gratis voor mbo-ers en werkt volgens hetzelfde principe als het Cultureel Jongeren Paspoort (CJP). De jongeren krijgen op vertoon van de kaart een korting, die per evenement of instelling varieert. Bussemaker hoopt dat de card studenten, die een beroepsopleiding volgen, stimuleert om in hun vrije tijd naar meer culturele activiteiten toe te gaan. Bussemaker vindt dat het juist voor deze vakmensen van belang is om in hun werk creatief en vernieuwend te kunnen zijn zeker in een tijd van technologische veranderingen. Door de MBO Card kunnen straks duizenden jongeren  deze eigenschappen ontwikkelen door een concert te bezoeken, een voorstelling of film. Ook krijgen mbo leerlingen korting op de toegang tot het Anne Frankhuis en de Parade. De minister hoopt ook dat culturele instellingen hun deuren verder openzetten voor alle groepen jongeren. Zij vindt dat kunst en cultuur een belangrijke toevoeging zijn aan het vakonderwijs.

Speciale kunstprogramma’s voor mbo-ers

De MBO Card is een initiatief van CJP, in samenwerking met Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en wordt ondersteund door het Ministerie van OCW. Volgens de JOB leidt de MBO Card tot een betere kwaliteit van de mbo opleiding. Voor vwo-ers en havisten was er al eerder geld beschikbaar voor kunst- en cultuuronderwijs. Voor jongeren van dezelfde leeftijd, die het mbo volgen, was er tot nu toe niets. De musea en culturele instellingen zijn bezig met het ontwikkelen van speciale programma’s die ook de mb-ers aan zullen spreken.