Navigation Menu+

Kunst(geschiedenis) als inspiratiebron

Geplaatst op aug 14, 2013 door in Kunst nieuws

kunstgeschiedenisOp donderdagavond 24 oktober 2013 vindt er een lezing plaats gegeven door prof. dr. Paul van de Akker met als onderwerp ‘De blauwdruk en de stamboom: kunst(geschiedenis) als inspiratiebron voor natuurhistorici op zoek naar de beginselen van de natuur’. In de 18e eeuw werd er door zowel kunsttheoretici als natuurfilosofen gezocht naar de blauwdrukken die aan de oorsprong zouden liggen van de levensvormen in de natuur. In het verleden is vaak gewezen op de invloed van natuurhistorische geschriften op het 18e-eeuwse denken over kunst en diens historische en geografische ontwikkeling. Dit is ook het thema dat centraal staat in deze lezing: de invloed die kunsttheoretische en –historische denkbeelden hebben gehad op de theorieën van natuurfilosofen, wanneer het gaat om de beginselen van de natuur.

Prof. dr. Paul van den Akker is hoogleraar Kunstgeschiedenis tot 1800 aan de Open Universiteit en docent Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit, Amsterdam.

De lezing zal duren van 19.30 tot 21.00 uur aan de Universiteit Leiden in zaal 011 (Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1). De toegang voor deze lezing is gratis.