Navigation Menu+

Kunst in een nieuw jasje

Geplaatst op mrt 28, 2014 door in Kunst nieuws

Hoewel we in Nederland heel wat grote klappers kennen is betaalbare kunst maken voor kunstenaars altijd een uitdaging. We like art is een initiatief van Michiel Hogenboom & Carolien Smit die een nieuw publiek willen bereiken voor beeldende kunst van hoge kwaliteit onder de € 1.500. Sinds kort hebben zij ook een app waar je al deze kunst, inclusief interviews en aankondigingen van tentoonstellingen gemakkelijk kunt bekijken. Andere manieren om kunst betaalbaar te houden is via kunstuitleen of de kunstkoop regeling van het Mondriaan Fonds.

 

Canvas

scholte_1Rob Scholte was een van de eerste kunstenaars die de printtechniek op canvas toepaste. Canvas is een stevig weefsel gemaakt van hennepvezels. Vroeger werd het weefsel met de hand geweven en daarna op een raam gespannen. Tegenwoordig maakt de moderne industrie bij de productie van canvas gebruik van polyester en/of katoen draden. Op een weefmachine worden de verschillende draden tot een textiel geweven. Canvas dat van een inkjet-coating is voorzien, kan uitstekend gebruikt worden voor reproducties van kunst. Dit geeft een authentiek effect, hoewel het reliëf, veroorzaakt door dikke klodders verf in het origineel, natuurlijk niet te zien is.

 

Bekende werken bewerken

Scholte staat vooral bekend om zijn reproductie van bestaande werken waar hij een eigen draai aan geeft. Daarmee beoogt hij een grote publiek te bereiken. Zo laat hij zien dat kopiëren mag zolang je je eigen draai eraan geeft.

Eric van Straaten speelt als beeldend kunstenaar handig in op de komst van de 3D-printer. Hij ontwerpt zijn sculpturen in grafische software. ”Ik noem mijzelf een sample-artiest, een mash-up kunstenaar. Ik maak vaak gebruik van bestaande ontwerpen en maskers. Die blijf ik dan aanpassen tot ik vind dat het ‘echt’ genoeg lijkt. Uiteindelijk zijn mijn beelden een soort collages.”