Navigation Menu+

De grootste beeldende kunstmanifestatie van Zeeland

Geplaatst op feb 12, 2015 door in Kunst evenementen, Kunstfestivals

4

Tijdens de derde week van juni staat de westhoek van Schouwen-Duiveland (Zeeland) traditioneel in het teken van de Kunstschouw. In perfecte harmonie is daar kunst en cultuur in al zijn facetten te bekijken. De Kunstschouw 2015 is van 13 tot en met 21 juni.

Op ongeveer vijfendertig binnen- en buitenlocaties, waaronder authentieke Zeeuwse locaties, laten circa tweehonderd kunstenaars een verscheidenheid aan kunstvormen zien. Experimentele installaties en performances, actuele kunst en gevestigde kunst maar ook film en foto. De kunstenaars komen uit zowel Nederland als uit het buitenland. Hun kunstwerken zijn te bekijken tijdens een route van zeker veertig kunststops, variërend van parken, tuinen, kerkjes, ateliers en boerenschuren. Veel van deze locaties zijn gewoonlijk niet toegankelijk voor het publiek, maar openen nu voor negen dagen hun deuren om mensen op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met diverse soorten kunst. Ateliers en galerieën die aan de Kunstschouw meedoen laten, naast eigen werk of vaste collecties, ook het werk zien van een aantal gastexposanten waarbij ieder jaar twee nieuwe kunstenaars aantreden. Ook werkt de Kunstschouw op sommige particuliere locaties samen met gastcuratoren.

Een kijkje op de kunstschouw van een paar jaar geleden.

Grootste kunstmanifestatie van Zeeland

De Kunstschouw is al jaren een begrip op Schouwen-Duiveland en is de grootste kunstmanifestatie op het gebied van hedendaagse beeldende kunst in Zeeland. De Kunstschouw wordt elk jaar bezocht door duizenden kunstliefhebbers en professionele kunstkenners. Uitgangspunt van de manifestatie is een jaarlijks podium bieden aan een wisselende groep kunstenaars. Belangrijke criteria zijn vernieuwing, originaliteit en kwaliteit.

De Kunstschouw award

Op de laatste zaterdagavond van de Kunstschouw is het Kunstmaal om gezamenlijk in een relaxte sfeer de andere kunstenaars te ontmoeten en spreken. Dan wordt ook de Kunstschouw Award uitgereikt.  Vorig jaar ging deze prijs naar Elise le Pair vanwege haar interessante materiaalgebruik en originaliteit. De Kunstschouw Award bestaat uit een geldbedrag dat beschikbaar is gesteld door de Stichting Renesse en een bronzen beeld ‘Op naar de top’ dat gemaakt is door kunstenares Marian van Puyvelde.

Deelnamekosten zijn 75 euro en jonge, beginnende kunstenaars kunnen gratis meedoen.